REFERÈNDUM SOBRE L’AUTODETERMINACIÓ DE CATALUNYA

Benvolguts amics i benvolgudes amigues,

M’ha arribat un correu d’uns amics de Solsona en el qual s’ofereix la possibilitat de signar una Petició de Consulta per Iniciativa Popular sobre l’Autodeterminació de Catalunya.

És un tema delicat perquè les sensibilitats sobre la qüestió són molt diverses i en alguns casos enfrontades. És aquest el motiu per al qual, abans d’enviar-vos el document de recollida de signatures, sense res més, com que es podria interpretar com una lleugeresa, una frivolitat –com lamentablement ho pot ser tant per persones que hi estiguin a favor perquè sí com per persones que hi estiguin en contra perquè sí-, prefereixo enviar-vos aquesta reflexió totalment personal.

Els qui em coneixeu ja sabeu que per a mi la democràcia és un valor determinant i rigorós. No és una positura pseudoestètica, o d’estètica vàcua d’aquelles de ser demòcrata perquè queda bé o perquè donades les circumstàncies ara toca ser-ho. No. Sabeu, i aquells que no ho sabíeu ja ho sabreu, que sóc dels que pensa que la democràcia és una de les expressions màximes de civilització; que la democràcia no és comprensible sense un sentit profund del respecte, tant, que goso afirmar que el respecte, amb les bones maneres de cortesia inherents, és l’essència de la democràcia.

Ja fa anys que dura el debat sobre la independència de Catalunya, de si és convenient o no, de si té sentit o no, de si Espanya no o Espanya sí. Sovint són uns debats, tertúlies o discussions que no ens han portat enlloc i que han restat en el terreny de l’opinió: la meva opinió és que sí o la meva opinió és que no. És cert que els partits polítics tenen presa una posició (o més d’una al si de més d’un partit) sobre la qüestió; que hi ha moviments ciutadans a favor o en contra… No passen de ser, però, i cada una al seu nivell, una qüestió teòrica.

Penso que en un context d’acceptació de la democràcia totes les posicions són respectables i han de ser respectades per la senzilla raó que totes són legítimes. Deixo al marge, per tant, totes aquelles formacions polítiques o actituds individuals i/o col·lectives que rebutgen la democràcia i que no tindrien cap escrúpol de fer servir la violència per imposar la unitat (expressions de nacionalisme espanyolista) o la independència a la força ( a l’estil d’ETA o Terra Lliure, manifestacions d’un altre nacionalisme que m’estalvio de qualificar).

Doncs bé, precisament per això i perquè a la democràcia no se la pot reduir a allò que a nivell individual o col·lectiu pot semblar bé i el que no, no, pot ser una bona cosa demanar de realitzar la consulta. Saber, de manera quantificada i qualificada què volem la majoria dels ciutadans de Catalunya no pot fer mal a cap demòcrata, hi estigui o no d’acord amb aquesta majoria. Deixaria les coses clares i podríem passar dels supòsits a les dades.

A més, fos quin fos el resultat, no hauria de ser obstacle perquè cada força política continués amb els seus plantejaments i postulats polítics i els defensés, tant si són unionistes com secessionistes.

Una consulta d’aquesta mena serviria de termòmetre per comprovar la solidesa (o només l’aparença) de la democràcia a l’Estat espanyol. Vull que entengueu que no demano ni el sí ni el no (això seria una altra mena de discussió), que cadascú pugui decidir segons pensi, però com a demòcrata puc exigir que puguem dir que sí o que no.

Una abraçada, Carles

www.referendumindependencia.cat/ip

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: